Kuinka sisustaa ekologisesti, ja voiko sisustaminen ylipäätään olla ekologista?

IMG_20180824_190544_004

Onko ekologista sisustamista olemassakaan?

Siinäpä kysymys. Keltainen kahvipannu -blogin Pauliina heitti bloggaajakollegoilleen kuukauden haasteeksi kirjoittaa ekologisesta sisustamisesta, ja olihan se lähdettävä mukaan nyt, kun uusi blogisivukin vihdoin alkaa valmistua!

Kun joku sanoo harrastavansa sisustamista, siihen mielletään usein trenditietoisuus, sesonkien mukaan vaihtuvat somisteet sekä uuden ostaminen. Sisustusbloggaajat ovat ns. edelläkävijöitä ja esittelevät blogissaan uusimpia tuulia sisustusrintamalla. Mielestäni se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täytyisi jatkuvasti ostaa uutta.

Ostin ennen uuden tavaran, koska se oli minusta kiva. Nykyisin en enää pysty, sillä tiedän, että juuri tuollainen – monen mielestä ihan normaali kulutustyyli – on vaaraksi ympäristöllemme.

Olen itsekin kiinnostunut trendeistä, ja myönnän ottavani niistä hieman vaikutteitakin – kukapa ei ottaisi? Silti koen, että oma sisustustyylini on hyvinkin persoonallinen ja omaleimainen. Meidän koti on juuri meidän näköisemme, ja vuodesta toiseen minua ilahduttavat hyvin pitkälti samat värit, muodot ja tyyli. Joskin suunta on ollut  viiden vuoden syklillä vaaleasta värikkäämpään. Kuitenkin suurempia sisustushankintoja tulee tehtyä vain aniharvoin ja enimmäkseen tarpeeseen.

IMG_20180826_161654_437

Pyrin miettimään nykyisin tarkkaan jokaista uutta hankintaa ja todellista tarvetta sen taustalla. Ostin ennen uuden tavaran, koska se oli minusta kiva. Nykyisin en enää pysty, sillä tiedän, että juuri tuollainen – monen mielestä ihan normaali kulutustyyli – on vaaraksi ympäristöllemme. Ostan siis pääsääntöisesti uutta vain tarpeeseen. Täytyy kuitenkin huomioida, että pelkkä halu tai johonkin vanhaan kyllästyminen ei luo todellista tarvetta.

Olenko kuitenkaan ehdoton uuden tavaran suhteen? No en välttämättä. Myös hankinnan laadulla on merkitystä. Suosin nykyisin kestävän kehityksen mukaisia, laadukkaita ja eettisen elinkaaren omaavia tuotteita. Mieluiten ostan käytettynä aina kuin mahdollista, mutta koska rakastan muotoilua, saatan ostaa design-tuotteen uutenakin.

Ajattomuuden voi siis mielestäni katsoa olevan ekologista. Artekia lainaten: ”Osta nyt, pidä ikuisesti”.

Designia ei tule käytännössä koskaan hankittua hetken mielijohteesta. Usein taustalla on vähintään vuoden kytenyt ajatus tietystä tuotteesta. Design-tuotteissa viehättää muotoilun lisäksi ajattomuus. Ne eivät mene niin sanotusti muodista koskaan pois. Lisäksi kun on rahallisesti säästänyt pitkään esimerkiksi tiettyyn design-klassikkoon, ei siihen myöskään kyllästy. Tunneside muodostuu jo ennen hankintaa – ainakin minulle. Ajattomuuden voi siis mielestäni katsoa olevan ekologista. Artekia lainaten: ”Osta nyt, pidä ikuisesti”.

IMG_20180726_205646_329

Silti – jos suinkin mahdollista – hankin design-tuotteetkin käytettynä. Mitä vanhempi ja patinoituneempi, sen parempi (kunhan kunto kestää edelleen käytön). Etenkään vanhoissa huonekaluissa pienet kolhut eivät haittaa. Ne vain kertovat tarinaa.

Minusta on ihan ok ostaa uutena myös esim. käsityöläisten tuotteita. Olen kuitenkin tarkka siitä, miten pienemmänkin toimijan tuote valmistuu ja mistä materiaaleista. Esim. Saanan ja Ollin tekstiilit ovat ekologisesti valmistettuja. Olen kuitenkin hankkinut esim. lakanoita suuremmiltakin toimijoilta uutena, kuten Ellokselta. Elloksen omien 100% pellavalakanoiden pellava on eettisesti ja ekologisesti Euroopassa tuotettua (sillä on väliä). Pellava on hyvä vaihtoehto erittäin kuormittavalle puuvillalle.

Itse henkilökohtaisesti koen suurempana ekotekona jättää naudanlihapaketti kaupan hyllyyn sen uuden trendikkään sisustusfiguurin sijaan.

Sisustaa voi siis mielestäni ekologisemmin, mutta täysin ekologista se tuskin koskaan on. Käytetynkin tavaran laadulla ja materiaalilla on merkitystä (esim. muovi versus puu). Mitä kestävämpi tavara, sitä pienempi hiilijalanjälki sillä lopulta on. Meiltä löytyy jopa yli sata vuotta vanhoja puisia huonekaluja, joiden hiilijalanjäljen voisi katsoa olevan suhteessa nykyaikaisiin massatuotettuihin lastulevyhuonekaluihin lähes olematon. Toki näistä vanhoista aarteista tulee myös pitää oikeaoppisesti huolta.

IMG_20180502_191838_884

Itse henkilökohtaisesti koen suurempana ekotekona jättää naudanlihapaketti kaupan hyllyyn sen uuden trendikkään sisustusfiguurin sijaan. Kaikki on suhteellista. Tosin omassa tapauksessani hyllyyn jäisivät kumpikin. Kokonaisuus ratkaisee. Kun elää kaikilla elämän osa-alueilla vähän ekommin, voi joskus hankkia vaikka ne uudet pellavalakanat hyvällä omalla tunnolla.

Yksi asia on kuitenkin selvää. Maapallo ei kestä ihmisten nykyistä kulutustyyliä. Suomalaiset ovat ylikulutuksen kärkijoukkoa, joten olisiko jo aika alkaa vaikuttaa omilla teoillaan? Ei kulutusta tule eikä voisikaan lopettaa kokonaan, mutta paremmilla valinnoilla on merkitystä.

IMG_20180430_185132_937

Kuinka siis sisustaa ekologisemmin?

Lyhyesti. Suosi esim. kotimaisia ja ekologisesti tuotettuja sisustustuotteita, osta harvemmin – mieluiten kivijalkaliikkeistä ja panosta laatuun, pitkään käyttöikään sekä ajattomuuteen. Vältä massatuotantoa.

Lisäksi nimenomaan sisustamisen näkökulmasta peräänkuulutan vahvasti kierrättämistä.

Keksitkö lisää hyviä vinkkejä?

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?

Rose1

4f847-allekirjoitus2bkiitu

Follow my blog with Bloglovin

3 thoughts on “Kuinka sisustaa ekologisesti, ja voiko sisustaminen ylipäätään olla ekologista?

 1. Anteeksi jos sanon näin, mutta kotisi näyttää suht samalta kuin moni muukin sisustusblogi tällä hetkellä (löytää helposti ne ”ajattomat jutut”, jotka ovat nyt muodissa). En sano tätä pahalla vaan koti on tosi kaunis ja pidän monesta tämän hetken jutusta itsekin. Aidosti erilaisia ja persoonallisia koteja vaan näkee valitettavan harvoin sisustusblogeissa 😦 koska ne eivät ole ”muotia” eikä kukaan seuraa niitä. Täytyy siis melkeen lukea ulkomaisia blogeja nähdäkseen eri tyylisuunnan blogeja kun näitä ”ajattomia, klassisia ja skandinaavisia” 🙂 ei sillä, itsekin taivun tänne ”tylsään skandinaaviseen suuntaan” 🙂 mutta en voi sanoa, että se olisi kovin persoonallista jos näkee samat jutut joka lehdessä/blogissa. Itse en jatkaisi blogisi seuraamista näillä kuviennperusteella (anteeksi, mutta olen nähnyt ne jo sata kertaa muualla), mutta pidän kovasti kirjoitustyylistäsi ja tämä aihe kinnostaa itseäkin kovasti 🙂

  Vinkit ovat kaikki sellaisia tyypillisiä, mutta eivät välttämättä huomioi ihnisten eri elämäntilanteita. Valitettavasti esim. Opiskelijana jos vaihtaa asuntoa pari kertaa vuodessa, ei viitsi satsata ajattomaan designklassikko sohvaan joka ei sovikaan seuraavaan asuntoon. Sama lapsiperheillä jos muutetaan usein. Itse ehkä satsaisin vaan siihen sellaiseen pysyvämpään asuntoon. Kierrätettyä on kyllä hyvä suosia, mutta monella tulee siknökin vastaan logistiikka kuten kuljetus. Yäytyy melkeen olla oma auto jos lähtee roudaamaan yöpöytää isompaa kalustetta kotiin (noh itse olen mm. Herättänyt hyvitusta kattokruunun kanssa junassa 😀 ) Olisi mahtavaa jos tulisi lisää palveluita, josta löytyisi helposti ja kuljetuksen kanssa tavaraa. Kierrätyskeskukset on kivoja, mutta itselläni esim on 1h matka julkisilla per suunta. Uskon että monella uuden ostajalla juuri kaatuu ekologisuus siihen että asiasta tulee iso vaiva ja on yksinkertaisesti helpompaa ostaa uutena. Itae tykkään vanhoista tavaroista, koska ne kestää aikaa 🙂 kangassohvat ja sängyt kyllä ostan uutena jos en tiedä mistä ne on peräisin. Suomessa tehtyä ostan mielelläni (ruoka, kosmetiikka, sisustusesineet jne) mutta valitettavasti huonekalut on opiskelijalle hullun kalliita (hinta ero on usein 200-500e, tein vertailua mm. Tuöpöydillä.) enkä aina edes löydä suomen valikoimista omaan tyyliin sopivaa. Se on valitettavaa koska mieluusti ostaisin suomessa tehtyä. Huonekaluista jotka ostettu uutena on vaan sohva joka suomessa tehty ja senkin maksoi joku muu kuin minä.

  Anteeksi pitkä kommentti, tuli vaan mieleen ajatuksia ja pohdintoja mitä itsessä herää. Pohdin usein myös syitä sille miksi ekologinen sisustus ei ole niin helppoa kuin ”osta kirpparilta kaikki” tai ”mene kivijalka liikkeesen” 🙂 moni varmaanntoimisi näin enemmän jos se olisi itaestään selvää. Jatkuvaa uuden ankkiniaeen on sitten jo helpompaa vaikuttaa itse, sillä kun ostaa oikeasti kivoja ja toimivia juttuja niihin ei kyllästy 🙂 laatu myös säästää pitkällä aikavälillä, kunhan on vain alussa rahaa sijoittaa sen alkupääoman verran.

  Tykkää

  1. Hei Halina ja kiitos kommentistasi! 🙂

   Itse miellän kotimme hyvin vähän skandinaaviseksi ja ennemminkin eklektiseksi ja boheemiksi. Meillä on sellaisia kalusteita, joita ei löydy muilta, mutta toki design-klassikot ovat sellaisia, joita löytyy useista kodeista. Ajattomat klassikot ovat aina pinnalla 🙂 . Siksi ne ovat ajattomia. Lisäksi suurin osa somisteista ja tekstiileistä on tässä kodissa täysin uniikkeja, mutta toki poikkeuksiakin löytyy, kuten vaikka Saanan ja Ollin tekstiilit. Makuasioista on toki turha kiistellä! Ymmärrän hyvin, että tämä koti voi tuntua tylsältä, jos tykkää täysin eri tyylisuunnasta.

   Olen itse säästänyt suurimpaan osaan tälläkin hetkellä täältä löytyvistä design-kalusteista ollessani opiskelija, joten koen että pienet tulot ovat vain tekosyy jättää ekologisuus huomiotta. Kyse on ennemminkin priorisoinnista. Käytettyäkin tavaraa voi nykyisin monesta paikkaa hankkia postitse, joten kirppareiden ja kierrätyskeskuksien kaukaisen sijainninkaan ei pitäisi olla este käytetyn tavaran hankkimiselle. Itse hankin käytettyä enimmäkseen Facebookin kirpputorien kautta. Sopiva pöytä esim. voi löytyä vaikka naapurista 🙂 .

   Massatuotannon välttämiseen liittyy ekologisuuden lisäksi myös eettinen näkökulma. Kolmansissa maissa on halvat tuotantokustannukset johtuen työntekijöiden huonoista oloista ja hyvin pienistä palkoista. Itse en halua tukea tällaista toimintaa enää nykyisin, kun tiedän tilanteen. Myönnän, etten vielä joitakin vuosia sitten olisi osannut ajatella asiaa tästä näkökulmasta. Juuri siksi minusta on hienoa, että Pauliina haastoi meitä muita vaikuttajia kirjoittamaan aiheesta ekologisuuden näkökulmasta, sillä vain tieto ja sen leviäminen voi viedä asioita parempaan suuntaan. Tarkoitushan tässä ei ole mikään sädekehän maalaaminen oman pään ylle, vaan juurikin se tietoisuuden levittäminen!

   Koska maailman tilanne on mikä se on, on tuo ekologisuuden ja eettisyyden trendi tullut jäädäkseen, tai näin uskon vahvasti. Joidenkin vuosien päästä voidaan puhua jo trendin sijaan normista. Nyt ollaan vielä lapsen kengissä, mutta uusista sukupolvista kasvaa yhä viisaampia. Toki asioiden täytyy alkaa muuttua jo ennen sitä, jotta niiden uusien sukupolvien ei tarvitsisi loputtomiin korjata aiempien virheitä.

   On tosi hyvä, että keskustelua syntyy, ja mukavaa kun kävit kommentoimassa noinkin pitkästi! 🙂 Propsit kattokruunun hakemisesta junalla 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s