Kuinka sisustaa ekologisesti, ja voiko sisustaminen ylipäätään olla ekologista?

IMG_20180824_190544_004

Onko ekologista sisustamista olemassakaan?

Siinäpä kysymys. Keltainen kahvipannu -blogin Pauliina heitti bloggaajakollegoilleen kuukauden haasteeksi kirjoittaa ekologisesta sisustamisesta, ja olihan se lähdettävä mukaan nyt, kun uusi blogisivukin vihdoin alkaa valmistua!

Kun joku sanoo harrastavansa sisustamista, siihen mielletään usein trenditietoisuus, sesonkien mukaan vaihtuvat somisteet sekä uuden ostaminen. Sisustusbloggaajat ovat ns. edelläkävijöitä ja esittelevät blogissaan uusimpia tuulia sisustusrintamalla. Mielestäni se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täytyisi jatkuvasti ostaa uutta.

Ostin ennen uuden tavaran, koska se oli minusta kiva. Nykyisin en enää pysty, sillä tiedän, että juuri tuollainen – monen mielestä ihan normaali kulutustyyli – on vaaraksi ympäristöllemme.

Olen itsekin kiinnostunut trendeistä, ja myönnän ottavani niistä hieman vaikutteitakin – kukapa ei ottaisi? Silti koen, että oma sisustustyylini on hyvinkin persoonallinen ja omaleimainen. Meidän koti on juuri meidän näköisemme, ja vuodesta toiseen minua ilahduttavat hyvin pitkälti samat värit, muodot ja tyyli. Joskin suunta on ollut  viiden vuoden syklillä vaaleasta värikkäämpään. Kuitenkin suurempia sisustushankintoja tulee tehtyä vain aniharvoin ja enimmäkseen tarpeeseen.

IMG_20180826_161654_437

Pyrin miettimään nykyisin tarkkaan jokaista uutta hankintaa ja todellista tarvetta sen taustalla. Ostin ennen uuden tavaran, koska se oli minusta kiva. Nykyisin en enää pysty, sillä tiedän, että juuri tuollainen – monen mielestä ihan normaali kulutustyyli – on vaaraksi ympäristöllemme. Ostan siis pääsääntöisesti uutta vain tarpeeseen. Täytyy kuitenkin huomioida, että pelkkä halu tai johonkin vanhaan kyllästyminen ei luo todellista tarvetta.

Olenko kuitenkaan ehdoton uuden tavaran suhteen? No en välttämättä. Myös hankinnan laadulla on merkitystä. Suosin nykyisin kestävän kehityksen mukaisia, laadukkaita ja eettisen elinkaaren omaavia tuotteita. Mieluiten ostan käytettynä aina kuin mahdollista, mutta koska rakastan muotoilua, saatan ostaa design-tuotteen uutenakin.

Ajattomuuden voi siis mielestäni katsoa olevan ekologista. Artekia lainaten: ”Osta nyt, pidä ikuisesti”.

Designia ei tule käytännössä koskaan hankittua hetken mielijohteesta. Usein taustalla on vähintään vuoden kytenyt ajatus tietystä tuotteesta. Design-tuotteissa viehättää muotoilun lisäksi ajattomuus. Ne eivät mene niin sanotusti muodista koskaan pois. Lisäksi kun on rahallisesti säästänyt pitkään esimerkiksi tiettyyn design-klassikkoon, ei siihen myöskään kyllästy. Tunneside muodostuu jo ennen hankintaa – ainakin minulle. Ajattomuuden voi siis mielestäni katsoa olevan ekologista. Artekia lainaten: ”Osta nyt, pidä ikuisesti”.

IMG_20180726_205646_329

Silti – jos suinkin mahdollista – hankin design-tuotteetkin käytettynä. Mitä vanhempi ja patinoituneempi, sen parempi (kunhan kunto kestää edelleen käytön). Etenkään vanhoissa huonekaluissa pienet kolhut eivät haittaa. Ne vain kertovat tarinaa.

Minusta on ihan ok ostaa uutena myös esim. käsityöläisten tuotteita. Olen kuitenkin tarkka siitä, miten pienemmänkin toimijan tuote valmistuu ja mistä materiaaleista. Esim. Saanan ja Ollin tekstiilit ovat ekologisesti valmistettuja. Olen kuitenkin hankkinut esim. lakanoita suuremmiltakin toimijoilta uutena, kuten Ellokselta. Elloksen omien 100% pellavalakanoiden pellava on eettisesti ja ekologisesti Euroopassa tuotettua (sillä on väliä). Pellava on hyvä vaihtoehto erittäin kuormittavalle puuvillalle.

Itse henkilökohtaisesti koen suurempana ekotekona jättää naudanlihapaketti kaupan hyllyyn sen uuden trendikkään sisustusfiguurin sijaan.

Sisustaa voi siis mielestäni ekologisemmin, mutta täysin ekologista se tuskin koskaan on. Käytetynkin tavaran laadulla ja materiaalilla on merkitystä (esim. muovi versus puu). Mitä kestävämpi tavara, sitä pienempi hiilijalanjälki sillä lopulta on. Meiltä löytyy jopa yli sata vuotta vanhoja puisia huonekaluja, joiden hiilijalanjäljen voisi katsoa olevan suhteessa nykyaikaisiin massatuotettuihin lastulevyhuonekaluihin lähes olematon. Toki näistä vanhoista aarteista tulee myös pitää oikeaoppisesti huolta.

IMG_20180502_191838_884

Itse henkilökohtaisesti koen suurempana ekotekona jättää naudanlihapaketti kaupan hyllyyn sen uuden trendikkään sisustusfiguurin sijaan. Kaikki on suhteellista. Tosin omassa tapauksessani hyllyyn jäisivät kumpikin. Kokonaisuus ratkaisee. Kun elää kaikilla elämän osa-alueilla vähän ekommin, voi joskus hankkia vaikka ne uudet pellavalakanat hyvällä omalla tunnolla.

Yksi asia on kuitenkin selvää. Maapallo ei kestä ihmisten nykyistä kulutustyyliä. Suomalaiset ovat ylikulutuksen kärkijoukkoa, joten olisiko jo aika alkaa vaikuttaa omilla teoillaan? Ei kulutusta tule eikä voisikaan lopettaa kokonaan, mutta paremmilla valinnoilla on merkitystä.

IMG_20180430_185132_937

Kuinka siis sisustaa ekologisemmin?

Lyhyesti. Suosi esim. kotimaisia ja ekologisesti tuotettuja sisustustuotteita, osta harvemmin – mieluiten kivijalkaliikkeistä ja panosta laatuun, pitkään käyttöikään sekä ajattomuuteen. Vältä massatuotantoa.

Lisäksi nimenomaan sisustamisen näkökulmasta peräänkuulutan vahvasti kierrättämistä.

Keksitkö lisää hyviä vinkkejä?

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?

Rose1

4f847-allekirjoitus2bkiitu

Follow my blog with Bloglovin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s