Hyvää itsenäisyyspäivää 101-vuotias Suomi! — Arabia on yksi Suomen vanhimmista tuotemerkeistä

img_20181206_143902_796

Tänään olen kiitollinen muun muassa itsenäisestä isänmaasta, tasa-arvosta, sananvapaudesta sekä ilmaisesta koulutusjärjestelmästä. Olen kiitollinen suomalaisesta hyvinvoinnista, vapaudesta  ja mahdollisuudesta onnellisuuteen. Olen kiitollinen henkeäsalpaavan kauniista luonnosta ja puhtaasta ilmasta sekä vedestä. Olen kiitollinen myös suomalaisesta innovaatiosta ja muotoilusta, jotka tuovat monelle meistä esteettistä iloa ja arjen helpotusta jokaiseen päivään. Juuri tänään haluan kuitenkin nostaa esille jotakin sinivalkoista, rakkaudesta vanhoihin astioihin.

Arabia on yksi Suomen vanhimmista tuotemerkeistä, ja se on elänyt suomalaisten mukana niin arjessa kuin juhlassa jo peräti yli 100 vuotta. Olen itse rakastunut useampaankin sinisävyiseen Arabian vanhaan astiasarjaan, ja yksi niistä on Maisema.  Kyseisestä sarjasta omistan tosin vain neljä kappaletta pullalautasia, jotka löysin kirpputorilta yhteensä vain hintaan kaksi euroa. Lautaset ovat toki melko käytettyjä ja jokunen pieni kolhukin niistä löytyy.

img_20181206_152525_604

Mielestäni noin vanhaan sarjaan kuitenkin kuuluu hieman rustiikkinen ja aikaa nähnyt look.  Krakeloituneimpia atioita voi käyttää muuhunkin, kuin alkuperäiseen tarkoitukseen. On ihanaa pohtia, mikä lieneekään vanhan astian tausta, ja juuri tuosta vanhojen astioiden tarinallisuudesta minä pidän! Leimojen perusteella omat Maisemani ovat vuosilta 1949 – 1964 ja 1964 – 1971, eivät siis niitä kaikkein antiikkisimpia.

Astiataivaassa kerrotaan Maisemasta näin: Maisema-sarjan AS-mallin on suunnitellut Reinhard Richter ja Arabiaan Maisema-koriste tuli alun perin vuonna 1882 Rörstrandin välityksellä, jossa koriste oli otettu tuotantoon jo 1860-luvulla. Arabia Maisema -sarjan suosituinta sinistä koristetta painettiin aina vuoteen 1975 saakka, kunnes kuparipaino lopetettiin kokonaan.

img_20181206_144843_370

Kuvassa näkyvä Arabia Ali oli muuten Arabian viimeinen kuparipainokoriste ja sitä on painettu sinisenä vain vuosina 1965 – 1974. Tämä Raija Uosikkisen suunnittelema kuvio on mielestäni yksi Arabian kauneimpia.

Rakkaus vanhoja astioita kohtaan on ja pysyy, aivan kuten rakkaus suomalaisuutta, sen perimätietoa ja henkeäsalpaavan kaunista luontoa kohtaan. Tänään nostamme sinivalkoisen maljan Suomen, suomalaisuuden ja suomalaisen muotoilun kunniaksi.

Hyvää syntymäpäivää 101-vuotias Suomi-neito, rakas kotimaani!

IMG_20171030_005619

Rose14f847-allekirjoitus2bkiitu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s